Hoe en waarom ik een Bullet Journal (BuJo) startte...

by - 23:40

Het is hier vaak nogal druk. Mijn hoofd barst van de taakjes, naai ideëen, recepten, knutselwerkjes, boodschappenlijstjes, blogideëen, etc En hoewel ik dat zalig vind, zit mijn hard drive soms te vol. Overal verzamel ik blaadjes met krabbels en lijstjes, die ik af en toe terugvind en dan denk "ah ja, dat moet ik nog eens doen!"

Een BuJo zal mij (misschien) de oplossing brengen. Maar wat is een Bullet Journal?Een BuJo (kort voor Bullet Journal) is een kruising tussen to do lijstjes (bullets) en een dagboek (journal). Het is een (meestal volledig) handgeschreven boek met agenda's, lijstjes die je wil bijhouden, doelen die je wil bereiken. 

Ik zag het idee voor het eerst bij Miss Pixie. (Zeker eens doorklikken, de hare ziet er heel leuk en kleurrijk uit én ze heeft zelfs free printables (yey, we love free stuff!)) 

Na wat verder surfen en pinnen vond ik deze video bij BoHoBerry met een duidelijke uitleg.Er zijn werkelijk tonnen van voorbeelden te vinden op pinterest, en er zitten vaak pareltjes tussen. Sommigen zijn heel goed in het "versieren" van hun pagina's.

Ik vind het vooral heel leuk om in te bladeren en te verzinnen. Heel creatief en back to basics omdat het volledig handgeschreven is. Ik hoop ermee ook wat meer taakjes gedaan te krijgen (in combinatie met mijn app ToDoIst en mijn google agenda).Mijn schriftjes haalde ik bij de Hema. De stempels komen van de Action (setje). Ik heb twee boekjes, ééntje als persoonlijke BuJo en ééntje als BuJo voor mijn blog (ik wil hier in de toekomst wat meer gestructureerde tijd in steken) en ik heb een schriftje voor mijn naai ideën en een schriftje voor mijn blog ideëen. Vrijdagavond heb ik een hoesje voor dit alles gemaakt, met een ritszakje om mijn favoriete stiftjes steeds bij me te hebben. Het kopspeldje is vanavond ook vervangen door een knoopje.

Ik ben nog maar net begonnen en ga nog het een en ander bijschaven na verloop van tijd, ik heb mij gebaseerd op verschillende andere BuJo's en nog wat bijkomende zaken naar mijn eigen hand gezet. 

Wat staat er in mijn persoonlijke Bullet Journal?

1 de index
Op de eerste pagina staat de index, met de paginanummers van de lijstjes en onderwerpen.


2 iconenbib
Om een snel visueel overzicht te hebben maak ik gebruik van icoontjes. Een leeg vakje voor nog openstaande taken, een vol voor afgewerkte taken, een pijltje voor taken die naar een andere dag werden verplaatst. Een sterretje voor belangrijke en dringende taken, een vergrootglas voor zaken die ik nog eens wil opzoeken, een lichtje voor een goed idee en een wereldbolletje voor interessante web adressen.


3 Toekomst Log
Een jaaroverzicht met alle maanden (3 maanden per pagina) om agendapunten op lange termijn op te zetten

4 maandoverzicht
een kalender met alle dagen van de maand om belangrijke gebeurtenissen op te zetten (KCW bijvoorbeeld!) en een tracker om een aantal puntjes waar ik wil aan werken dagelijks bij te houden. (meer water drinken en de tafels oefenen met mijn dochter zijn er daar twee van, ik hoop "lopen" er ook nog te kunnen aan toevoegen, voorlopig enkel mijn 10.000 stappen teller op mijn cell)


5 maandmenu
ik had de laatste tijd echt geen zin meer in koken. Ik had twee opties: iedere dag afhaal (maar dan moest ik nog een kolommetje "afvallen" toevoegen volgende maand) of het wat spannender maken. Ik koos om een maandmenu op te stellen en ik vind het echt zalig. Ik zal hier later nog eens op terug komen.

6 mijn boodschappenlijst
Een overzicht voor de ganse maand per week gesorteerd welke boodschappen ik moet halen ifv het maandmenu. Maandag is hier shopping dag.

7 mijn uitgavenlijst
overzicht van mijn winkelkosten met drie kolommen: datum, item/shop en de prijs.8 mijn naaiverlanglijst 
(heb ik verplaatst naar mijn naai schriftje) Een lijstje met wat ik graag nog zou naaien met daarbij: welk patroon, welke stof, voor wie en dan checkboxen of het patroon al overgenomen is, de stof is geknipt, de belegdelen verstevigd en de randen gelocked zijn, of het genaaid is, afgewerkt is (knopen aangenaaid en omzoomd, mijn pijnpunt) en of ik een foto nam (vooral belangrijk bij cadeautjes).

9 mooi gezegd lijstje
een pagina met mijn favoriete quotes (momenteel enkel "No Balls No Glory", nogal een schril contrast met "mooi gezegd" wat ik best wel grappig vind, maar ik vind het wel een belangrijke, je hebt niets voor niets)

10 mijn week log
alle dagen van de week met mijn to do's per dag en hoeveel water ik heb gedronken. In mijn naai schriftje staat een brainstorm lijst, wat maten van personen uit mijn familie en gezinsleden en verder is het vooral een schetsboek van ideëen (het een al wat wilder dan het ander).


In mijn blog schriftje staat een lijstje van handschriften die ik mooi vind en af en toe tegenkom op pinterest, een banner lijstje en verder ook vooral schetsen van toekomstige blogposts.

En mijn Blog BuJo? Heel interessant! Maar daar kom ik later nog eens op terug, om de lengte van deze blogpost toch wat deftig binnen de perken te houden (tja, te laat zeker?)

Het was best wel een werkje om op te starten maar eens je hoofdstructuur er is, is het eenvoudig en heel leuk om te doen. 

Hoelang ik dit zal volhouden? Geen idee. 
Maar zoals we in West Vlaanderen zeggen: Ol wa da me get en emme get :)

You May Also Like

19 reacties

 1. Wauw... Zo tof zo'n BuJo! Maar wat een werk heb je daar al niet ingestopt!
  Echt heel leuk... Hopelijk hou je het vol, maar inderdaad: om daj get eet, eej get ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het gewoon al kei schoon om te zien!!!En in de zéér Noordelijke Kempen zeggen we:Al-wamme-emmegad, emmegad!:)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. LoL, heb dat eens luidop proberen uitspreken, mijn man verstond mij niet echt precies :)

   Verwijderen
 3. Heel mooi gedaan, ben ook eens zo'n boekje begonnen, maar na een paar dagen zijn de kids altijd aan de haal met mijn boekje :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik heb geanticipeerd en hen ook een mini boekje gegeven. Mijn dochter heeft al haar eigen lijstje gemaakt (naar de "snoepwinkul" gaan staat blijkbaar hoog op den agenda :)

   Verwijderen
 4. Thx voor de vermelding :)
  Echt keimooi die van jou ♡ Vind het concept van de travelers notebook met de verschillende schriftjes echt leuk, maar zal bij mij pas voor volgend kaar zijn want ik wil eerst al mijn lege schriften die hier liggen eens opgebruiken ;)
  Nog veel BuJo-plezier!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mezelf kennende zou ik daar véél te veel tijd in stoppen, in zo'n Bujo. Dat neemt niet weg dat ik watertandend naar jouw exemplaar kijk en heel benieuwd ben naar hoe het verder gaat... hou je ons op de hoogte?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Waw, je hebt precies nog tekentalenten ook. Ik hou er sinds nieuwjaar iets soortgelijks (maar veel minder inginieus op na) om dezelfde redenen als van jou. Ook hier het Hema-schriftje. Man, wat maakt dat kleurtje mij blij. En jou stoffen hoesje, ... smelt ...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is echt heel mooi gemaakt volgens mij zou je het nog kunnen verkopen. Wat een tekentalent ook!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuk idee. Ik zou gewoon een leeg schriftje nemen en het na 2 dagen vergeten zijn vrees ik. Maar ik heb wel iets van orde nodig dus misschien me toch eens verder in verdiepen. Maar zo mooi afgewerkt zal het bij mij niet worden ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar zou ik nog zo zeker niet van zijn zenne :) gewoon doen!

   Verwijderen
 9. oh, wat een leuk idee. Ik heb wel een schriftje voor al mijn naai-ideeën, maar voor al die andere dingen (en tegenwoordig zijn het er zo verschrikkelijk veel, ook minder leuke dingen, maar die mag ik evengoed niet vergeten) is een boekje wel handig.
  voor de naai-ideeën niet of lijm ik trouwens na het maken de stofjes er in die ik gebruikte, een klein restje ofzo hé, geen heelder lappen stof natuurlijk, maar het begin nu wel leuk te worden, eens daar een paar ideeën in staan met mooie kleurtjes en stofjes enzo. Misschien dat ik binnenkort ook wel voor een echte BuJo ga gaan

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw super gedaan! Je hebt een mooi handschrift en maakt er leuke pagina's van! Hoop dat het werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wauw super gedaan! Je hebt een mooi handschrift en maakt er leuke pagina's van! Hoop dat het werkt!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hoe maakte je dat hoesje voor de verschillende schriftjes. Of zitten ze gewoon los?

  BeantwoordenVerwijderen