Tutorial deken wordt kussen

by - 21:11

Mijn oma kan goed naaien. En ze naaide ooit eens voor mijn ouders twee dekens met voetenzak die je kan omvormen tot kussen. Heel handig en vooral zàlig om onder te liggen. Ik heb graag warme voeten (zoals naar 't schijnt veel vrouwen ;). Ik was dit jaar op zoek naar een kerstcadeau voor mijn ouders (vooral mijn vader was nogal moeilijk, wat koopt ge nu voor ne vent...). Tot ik op een goeie woensdagnamiddag nog eens in de zetel bij mijn ouders lag (de enige plaats waar dat nog kan om effectief uit te rusten) en zag dat die dekens toch wel aan vervanging toe waren. Idee gevonden.

Hieronder zet ik even hoe je die dekens maakt. Misschien bestaat hier al een tutorial 
over, maar ik heb er geen weet van. Ik gebruikte een soort canvas voor de buitenzijde, een zacht tricot achtig stofje voor de binnenkant en een wattine tussenlaag. Alles van het stoffenfestijn. Pas na aanschaf van een boventransportvoet (ben ik verliefd op) lukte het mij om een rekkende en niet rekkende laag deftig aan mekaar te zetten (zeker over zo een lengte). Als u dit niet hebt, best geen rekkende stof gebruiken zou ik zeggen, maar ge moogt het altijd proberen..


stap 1: naai eerst de voetenzak. dit wil zeggen, de buitenstof van de voetenzak op de binnenstof van de voetenzak naaien aan de bovenkant (de andere zijden zijn niet nodig gezien deze in de naad van het deken zullen vastgezet worden).stap 2: naai alle lagen van het deken (moet naar het schijnt de deken zijn maar foert) met de verkeerde kant op elkaar maar laat een keergat open. Bij mij als volgt: 


laagopbouw:
1. wattine
2. binnenstof deken (zacht)
3. voetenzak
4. buitenstof deken

stap 3: draai alles door het keergat. en geef een randstiksel (zo wordt het keergat ook mee gedicht). Stik nu van boven tot beneden op 1/3 aan weerszijden om de voetenzak te maken, de lagen vaster te leggen en vouwlijnen te maken. Naai ook de zijkanten links en rechts naast de voetenzak dicht (anders heb je drie voetenzakken, ik persoonlijk heb voldoende aan 1 ;) 
Zie stippellijn op de afbeelding hieronder.
Ziezo, je deken is klaar. Maar hoe maak je hier nu een kussen van? Ik tracht het uit te leggen met een papieren modelleke.

stap 5: leg het deken met de voetenzak aan de onderzijde op de grond (of de tafel of de zetel, wat je wil). Vouw de linker en de rechterzijde langs de stiklijn naar het midden toe.

stap 6: vouw +/- 1/3 om van de bovenzijde richting voetenzak.stap 7: nog eens overplooienstap 8: alles keren door de voetenzak, een beetje gelijk een Kway van vroeger. En voila, uw zacht dik kussen!You May Also Like

3 reacties