de stoffenjacht is geopend! de kalender en 7 tips voor een goede vangst

by - 22:04Ik moet zeggen dat naaien zwaar verslavend kan zijn. En de stoffenjacht neemt daar voor mij soms het leeuwendeel in, met heel dicht op de tweede plaats het bedenken van het perfecte patroon.

Ik ga echt supergraag stofshoppen. Mijn favorieten zijn nog steeds de merkstoffen en online stoffenwinkels. Maar om af en toe een goed huwelijk te maken tussen mijn verslaving en mijn budget ga ik graag naar de diverse stoffenmarkten in ons belgenlandje.

Laat dit dan ook een van mijn lievelingskalenders zijn, netjes opgedeeld per provincie: de marktenlijst! 

Antwerpen
zo 8 oktober
stoffencircus op de markt van Turnhout, van 10u tot 17u
woe 1 november
stoffenspektakel in Mechelen, Nekkerhallen, van 10u tot 17u

Vlaams-Brabant
zo 1 oktober
sewing day in Kampenhout, parochiecentrum Pax, Brouwerstraat 6, van 9u30 tot 17u30
zo 26 november
stoffenspektakel in Leuven, Branbanthal, van 10u tot 17u

Limburg
woe 20 september
stoffenspektakel in Hasselt, Grenslandhallen, van 9u30 tot 17u
za 11 november
stoffencircus in Lommel, Sportveldenstraat 10, van 10u tot 17u
zo 3 december

stoffencircus in Genk, Jaarbeurslaan 6, van 10u tot 17u

Oost-Vlaanderen
vrij 29 september
stoffenspektakel in Gent, Flanders Expo, van 9u30 tot 17u
zo 8 oktober
stoffenspektakel in Aalst, Florahallen, van 9u30 tot 17u
woe 1 november 
stoffencircus in Sint Niklaas, Slachthuisstraat 60, van 10u tot 17u
woe 15 november
stoffencircus in Merelbeke, Kloosterstraat 26, van 10u tot 17u
zo 19 november
stoffencircus in Wieze, Schrovestraat 22A, van 10u tot 17u

West-Vlaanderen:
zo 10 september
stoffencircus in de Expo van Waregem, Zuiderlaan 20, van 10u tot 17u
zo 17 september
stoffen@beselare, in oc de platse in Beselare, van 10u tot 17u
za 11 november
stoffenspectakel in Kortrijk, Kortrijk Xpo, van 10u tot 17u

Mijn favoriet is het stoffencircus, omdat er simpelweg minder volk is en toch een mooi aanbod. Het is wat kleiner dan het stoffencircus. Je kan mij zeker tegen komen in Waregem, Kortrijk en Beselare!

Dit jaar ga ik ook naar Stoffen@Beselare, ik kijk er al weken naar uit. Ik ben er nog niet geweest, vorig jaar had ik wagenpech op weg er naar toe (yep, langs de autostrade, grr, waarom toch niet op de terugweg??), maar dit jaar ben ik vastbesloten, al moet ik het te voet doen, ik ga nog! En mijn favoriete winkels (oa In den beer) staan er ook met een kraam, jippie!

Nog 7 tips voor wie nog nooit geweest is:
1. schoenen!
draag goeie schoenen, ik loop er alvast gemakkelijk een uur of drie rond. Ik doe eerst een toertje om te kijken wat ik mooi vind, koop af en toe wat, en doe dan een poging om me nog te herinneren waar ik dat mooie stofje nu ook alweer zag :)
2. wat ik zeker altijd koop
is mercerie. Zeker blinde ritsen, neutrale kleuren van garen, elastiek in diverse kleuren en vlieseline
3. heb geduld
want er is vaak een massa volk aanwezig. Wil je toch de drukte vermijden ga dan laat op de namiddag, vanaf 16u is de drukte al heel wat geminderd.
4. vermijden
Ik tracht de supergoedkope stoffen te mijden (let wel, tracht) want die kunnen nogal eens tegenvallen na het wassen, en koop vooral katoen en katoen jersey. 
5. trolley
ik zie vaak mensen met een trolley rondlopen. Ik heb dat niet in huis maar het lijkt me wel superhandig, want die zakken kunnen wel eens nogal wat wegen
6. hoeveel stof?
Ik weet niet altijd (ahum, vaak) nog niet precies wat ik met de stof waar mijn ogen van gaan schitteren ga maken. Voor jurkjes voor de meisjes kocht ik tot hun 5 jaar altijd 1 meter, tegenwoordig neem ik vaak anderhalve tot 2 meter. Voor een jurk voor mezelf zonder mouwen en met kokerrok min. 1,5 meter maar vaak 2 meter. Voor een shirt zonder extra's 1,5 meter. Voor een trui anderhalve meter, voor een rechte aansluitende rok 1m. De stoffen worden haast altijd vanaf 1m verkocht, niet korter. Maar natuurlijk kan je ook op voorhand netjes je lijstje maken met aan de hand van de matentabellen van je favoriete boeken, ik heb wel vaak nogal een stuk over (en heb ik te kort, dan maak ik er iets anders mee).
7. smokkel
bij thuiskomst je stofjes naar binnen, buit enkel tonen aan naaiende vriendinnen, die begrijpen je ten minste, vermijd je man, haha! (grapje hoor, ik toon alles altijd onmiddellijk bij thuiskomst aan het hele gezin, of die nu willen kijken of niet, LOL!)

En, kan jij nog een tip bedenken of heb je nog een interessante datum of adres?

You May Also Like

4 reacties

 1. leuk lijstje, op 1 november is het ook stoffenspektakel in mechelen (provincie antwerpen dus), mijn tip is: neem cash geld mee zo geef je niet meer uit dan gepland ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ah ja, dat is ook een heel goeie tip, pas ik ook toe, maar ik zeur toch af en toe met mijn kaart :) Maar het helpt inderdaad!

   Verwijderen
 2. Nog eentje voor Brabant: Zondag 1 oktober de Sewing day, Parochiecentrum Pax, Brouwerstraat 6, 1910 Kampenhout.
  Verder kijk ik er al naar uit om je in Waregem en Beselare te zien verschijnen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. reken maar van Yes! Je stofjes van vorige keer zijn al verwerkt, het donkerblauwe stofje van see you at six is trouwens een rokje geworden in het nieuwe boek! Hopelijk zie ik je vrijdag?

   Verwijderen